Om larm och larmkomponenter

Det vimlar av larmkomponenter på marknaden och tyvärr försöker somliga kränga lågprisvarianter som vi anser är klart undermåliga. Många komponenter från olika katalogföretag har klena plastskal, odugliga plintar, dåligt tätade IR-detektorer osv. Vi är oberoende och inte uppknutna till någon särskild leverantör utan vi handlar där vi hittar bäst komponenter till rimliga priser. Nedan upplyser vi dig om lite fakta så du får rätt prylar.

Snabbvalslänkar till huvudrubrikerna

 

IR-detektorer

Sabotage-skydd

Larmsirener

Larmuppringare

Larmcentraler och polisen

Sammanfattning

 

IR-detektorer

Beträffande IR-detektorer, eller rörelsegivare som de också kallas, så har de blivit något av en standard i larmutrustningar. Detektorerna finns i många olika prislägen och man får ungefär vad man betalar för. Detektortypen bygger på att den känner värmestrålningen från personer om de rör sig framför detektorn. Värmestrålningen avkänns i smala strålar som insamlas av detektorns lins.

 

Fördelen med IR-detektorn är att den kan bevaka en stor volym inomhus på ett prisbilligt sätt. Detta ska jämföras med t ex ett så kallat skalskydd med magnetbrytare på dörrarna och glaskross-sensorer på fönsterna. Att skydda skalet ordentligt blir svårt och dyrt. Gärningsmännen kan t ex ta sig in genom en vägg eller tak utan att skalskydds-givarna reagerar men med några IR-detektorer blir det nästan omöjligt att förflytta sig inomhus utan att utlösa larmet.

 

En billig detektor har kortare räckvidd, ger lättare falsklarm och är enklare att lura än en dyrare.

En simpel lågprisdetektor är kanske inte ordentligt tätad så det kan hända att spindlar och små flugor tar sig in mellan linsen och PIR-elementet och utlöser larmet eller sätter ned känsligheten.

Temperaturintervall

Många enklare detektorer är inte byggda för att klara minusgrader som kan uppstå i en ouppvärmd lokal vintertid. Detektorerna kan också ha problem att detektera en människa när omgivnings-temperaturen är hög. Då är bakgrunden (rummet) ungefär lika varmt som människan och detektorn får svårare att uppfatta skillnaderna.

Signalbehandling

En dyr detektor har mer avancerade signalbehandlingsalgoritmer så att den kan avgöra om det troligtvis är en människa som rör sig och inte ett varmt papper som kommer upp ur en telefax, en blomkruka som välter eller en nyfiken humla på utfärd nära detektorn.

Det är ingen större svårighet att tillverka en mycket känslig detektor som reagerar för mycket små temperaturförändringar. Det är däremot svårare att avgöra när det är en riktig larmsituation och inte naturliga temperaturförändringar, t ex om solen plötsligt lyser in på en fladdrande gardin.

Bevakningsområde

Ju dyrare detektorn är ju större övervakningsområde täcker den i allmänhet samtidigt är bevakningsområdet täckt av fler strålar. En billig detektor har kanske bara ett fåtal glesa strålar , t ex bara rakt framför detektorn, som verkligen når specificerad räckvidd. Mer avancerade detektorer har dessutom "krypskydd" så att man inte kan krypa under och oskadliggöra detektorn.

Maskeringsskydd

Endast de mest avancerade detektorerna har skydd mot att någon försöker maskera synfältet genom att t ex sätta tejp över ögat. Sådana detektorer kan vara befogade om gärningsmän har tillgång till lokalerna medan de är olarmade, t ex på ett företags lager eller i en skola. Dessa detektorer betraktar vi som överkvalificerade i hemmiljö där man har en helt annan uppsikt över detektorerna och endast släpper in vänner och bekanta.

Husdjur och IR-detektorer kan fungera tillsammans

Nuförtiden behöver du inte avstå från larm med IR-detektorer bara för att du har husdjur. Om man har husdjur som hund eller katt så finns det detektorer som kan filtrera bort deras värmeavtryck. Och det går utmärkt att larma sådana lokaler om hunden väger högst ca 38 kg och har upp till 75 cm mankhöjd. En sådan detektor är även en fördel om man befarar att t ex möss, fåglar eller råttor kan förekomma i lokalerna. Detektorn upplevs som lite slö men en människa kan inte ta många steg genom bevakningsområdet utan upptäckt.

 

Om du har ännu större hund kan du inte ha volymskyddet som IR-detektorerna ger inuti huset utan du får nöja dig med ett skalskydd, t ex genom att montera glaskross-sensorer på fönsterna och magnetbrytare på dörrarna. Fast har du en så stor hund så kanske du inte behöver ha inbrottslarmat överhuvudtaget!?

Störningskällor

Desto svårare situation man har att övervaka desto dyrare detektor bör man välja. Svåra situationer är där apparater kan ge värmestrålning som varierar, t ex element som plötsligt slår till så att gardiner fladdrar. Mycket fönster och starkt solljus. Bilar som lyser in. Smådjur som hittar in. Fläktar som snurrar. Spänningsvariationer på nätet. Åska. Radiosändare i närheten ...

Om du kan acceptera ett falsklarm någon gång kan du välja en billigare detektor. Vi tycker dock att det ska vara allvar när ett inbrottslarm löser ut så du hittar inga extrema lågprismodeller i vårt produktsortiment.

Kvalitet

Alla detektorer som vi saluför är av hög kvalitet. Om du, mot förmodan, får negativa erfarenheter av något vi säljer så är vi tacksamma att få reda på det och vi kommer om möjligt att försöka komma fram till någon bättre lösning.

Sabotage-skydd

Detektorer, knappsatser och larmcentraler kan ha s.k. sabotage-skydd. Det kan bestå i mikrobrytare som öppnar om man öppnar apparatens kåpa. Brytarna kan i sin tur vara kopplade till kretsar i larmcentralen som larmar även när själva inbrottslarmet är frånslaget. Härigenom kan man få larm om någon person som har tillträde till lokalerna försöker manipulera larmsystemet.

Sabotage-skydd bör finnas i varje större installation där okänt folk har tillträde till lokalerna. Det är nog onödigt i ett litet fritidshus där bara pålitliga personer vistas när det är olarmat om installationen är utformad så att detektorerna har uppsikt över utrymmet med centralen. Talar vi om omfattande larminstallationer där stora värden står på spel, t ex i banker och liknande, krävs kraftfullare sabotageskydd och höga säkerhetsnivåer.

Larmsirener

Tänk igenom om du ska ha en larmsiren och vad den ska ha för funktion.

Våra anläggningar är först och främst avsedda att ge ett tyst larm så att du kan avgöra lämplig åtgärd. Du bestämmer själv om du ska sätta igång sirenen för att stressa tjuven eller ska du eller lämplig förstärkning försöka ta vederbörande på bar gärning? Eller ska du ha en så fruktansvärd siren att tjuven inte uthärdar att stanna i byggnaden? Det är upp till dig att avgöra.

Du kan däremot räkna med att en utomhussiren inte får grannar att reagera särskilt mycket längre eftersom det har blivit så vanligt med falsklarm och särskilt billarm som tutar titt och tätt.

Ett alternativ kan vara vår talande siren som kan ropa ut ett meddelande vilket ger betydligt bättre uppmärksamhet: "Inbrottslarm hos Nilssons, hjälp till att observera tjuv och bilnummer!" är nog stressande även för en garvad inbrottstjuv. Du bör informera grannarna och tillsammans komma fram till lämpliga åtgärder.

Larmuppringare

Våra centraler larmar dig via mobiltelefonnätet. Detta är betydligt säkrare än en central som ringer via det allmänna trådbundna nätet. I allmänhet finns telefontråden lätt tillgänglig på utsidan av huset, särskilt på landsbygden. Om tjuven klipper av ledningen fungerar inte larmet till en vanlig larmcentral. Har man dessutom larmet kopplat till sitt vanliga kända telefonnummer är det enkelt att stoppa larmet genom att tjuven ringer till huset och blockerar ledningen!

Vi vill dock tala om att GSM-nätet också har brister, särskilt om man befinner sig i områden där nätet kan bli överbelastat men det är ju oftast inte fallet på natten då många inbrott sker.

Om man är ute efter en närmast fullkomlig utrustning för höga risker får man vackert välja en mer avancerad och betydligt dyrare lösning med t ex övervakad fast telefonlinje och dessutom extra GSM sändare.

Larmcentraler och polisen

Våra centraler larmar dig eller andra utvalda via mobiltelefonnätet. Sedan kan du besluta vad som bör göras.

Insatstider

Om du befinner dig utanför de större städerna kan du tyvärr räkna med att en eventuell tjuv har försvunnit långt innan någon väktare har hunnit fram om du har ett larm kopplat till en larmcentral. Visst är det bra med en väktare men för det mesta kan de bara spika igen det sönderslagna fönstret eller ringa polis eller brandkår. Något som både du och jag klarar att göra själva utan dyra abonnemang. Större larmbolag garanterar oftast att de ska ha en person på plats inom två timmar (!) men i flera fall som vi har stött på har de ofta klarat av att komma på plats inom halva den tiden - 1 timme!

 

Direktlarm till polisen kan du glömma såvida du inte har särskilt riskfylld verksamhet typ bank, guldsmedja eller när det gäller särskilda överfallslarm mot rån.

 

Nej, det blir mer och mer upp till dig att försöka smida ihop någon fungerande lösning med grannsamverkan och vänner. Kanske det finns frivilliga nattpatruller på din ort? Då kan du enkelt förmedla ditt larm till deras mobil. Ortens frivilliga brandmän är vana att agera och snabbt komma på plats. Ett avtal att de kommer och hotar med brandsläckaren är kanske inte så dumt? Jag har själv arrangerat ett sådant avtal men sedan larmet kom på plats och larmskyltarna kom upp så har det bara varit inbrott i grannfastigheterna!

 

Vill du ha insats från väktare kan många larmbolag ta emot larmsignalerna från våra centraler och vi kan hjälpa dig att få till ett prisvärt avtal.

Sammanfattning

Länsförsäkringarnas representant sammanfattade det: en inbrottstjuv väljer till 90 % en olarmad fastighet. I annat fall kan du med Regito fjärrstyrning ordna en överraskning till tjuven, t ex utlösa en rökmaskin som rökfyller huset och gör det omöjligt att se någonting efter några sekunder. Det berättas att en varuhustjuv irrade omkring panikslagen i två timmar utan att hitta utgången sedan röksystemet utlösts!

Vi hoppas att du får nytta och glädje av fjärrstyrningen men larmdelen hoppas vi aldrig kommer till användning, i varje fall inte om du ansluter inbrotts- och brandlarm till den!

Vi reserverar oss för eventuella fel. Du är hjärtligt välkommen att komplettera uppgifterna via E-post till info@regito.com.

©Regito AB                               Sidan senast ändrad: 2005-05-11                              www.regito.com